Mitraniketan

Vellanad, Kerala'da Mitraniketan diye bi vakıf okulda kaldık 3 gün.
45 yıl evvel Padmashri K.Viswanathan (d. 1928) tarafından kurulmuş bir okul. Viswanathan, bu okulu kurmadan evvel dünyanın birçok ülkesini ziyaret etmiş.

 Danimarka'da N.F.S. Grundtvig'in halk okulu fikirlerinden çok etkilenmiş. Mitraniketan'ın şu anda ulaşılamayan resmi sitesinde, üst sol yanda Mahatma  Gandhi'nin sağ yanda da Grundtvig'in resmi çıkıyor.

Çevredeki köylülerin (tribal people diyorlar) çocuklarının eğitim gördüğü bir yer. Sınıfların duvarları yok. Sırf bu yüzden hükümetten destek alamıyorlarmış, çünkü resmi fondan faydalanmak için gerekli prosedüre aykırıymış duvarsız sınıflar. 

Sabah erken kalkılıyor, önce banyo, sonra kahvaltı, sonra da 9'da öğrenciler toplanıyor ve şarkı söylüyorlar.
Sabah toplantısındaki iki şarkıyı kaydettim, aşağıdaki linklerden mp3 olarak indirebilirsiniz.

Şarkı 1
Şarkı 2

Müzik dersleri herkes için mecburi. Standart derslerin yanısıra topluma yararlı bireyler yetiştirme misyonu ön plana çıkıyor bu okulda. Okul geniş bir alana yayıldığı için çevrede yapılması gereken bir çok iş var; bu işlere öğrencilerin katılımı sağlanıyor, elleri kazma-kürek tutmayı öğreniyor. Mitraniketan'da temel eğitim veren okulun yanısıra 'People's College' adlı bir yüksek okul da var. Okulun bünyesindeki topraklarda birçok ürün yetiştiriliyor: kendine yeterlik yönünde bir çaba var. İnekler ve keçilerden süt sağılıyor. Alman bir şirketin hibe ettiği bir fırın var; ekmek, pasta vs üretiliyor.

sivil toplum kuruluşu olarak Mitraniketan, başka projelere de dahil oluyor. En son, merkezi hükümetin yürüttüğü kadın çalışmalarında etkin olmuşlar. Kerala'daki köylerde erkekler baskıcıymış ve kadınların eli hiç para tutmuyormuş. Bununla mücadele etmek adına, kadınlara dağıtılmak üzere büyük bir fon ayrılmış. Kadınlara temel ticaret eğitimi verilmiş  ve iş yapabilmeleri için para dağıtılmış. Bu arada öğrendik ki, alkolizm belası sarmış Kerala'nın köylerini ve tabi bununla birlikte kadına şiddet vs..

Comments

Popular Posts